Reizen op eerlijke wijze

Fair en duurzaam reizen en op 'eerlijke' vakantie gaan, zijn veel gehoorde wensen van reizigers. Deze grote begrippen bestaan echter uit heel verschillende aspecten, waarbij het ene 'goede' het andere 'goede' tegenwerkt (of versterkt).

Eerlijk of duurzaam reizen reizen betekent stilstaan bij de gevolgen van onze reizen op de natuur en de lokale cultuur en economie en proberen de impact die we hebben zo positief mogelijk te laten uitpakken.

Je bent reislustig en wilt wat van de wereld zien, je wilt andere culturen leren kennen en misschien hoop je wel dat de wereld vreedzamer wordt als je anders mensen elkaars cultuur beter leren begrijpen. Maar wat als je in je poging om de wereld te zien de wereld in plaats van mooier maakt iets minder mooi achter laat? Raakt de wereld geamerikaniseerd en wordt Engels overal de linga franca omdat toeristen tegenwoordig overal komen? Zou een land geen economie op moeten bouwen die niet afhankelijk is van de onstabiele toeristen sector? Stoten we niet te veel CO2 uit met reizen, en is het dus eigenlijk niet beter om thuis te blijven? Kortom hoe reis je duurzaam en zorg je dat mensen in de toekomst nog precies dezelfde prachtige reis kunnen maken?

Er is een onderscheid gemaakt in tips voor eerlijk en verantwoord reizen voor de mens; en milieuvriendelijk en duurzaam reizen voor de natuur.

Bezoek JoHo WorldSupporter voor o.a.: