Werken bij een nonprofit-organisatie of NGO

Werken bij een internationale organisatie in het buitenland: wat is het, waarom zou je doen en waar kan je beste heen? 'Werken bij een NGO' is in feite een verzamelbegrip voor de vele functies die dit type organisatie biedt: van jurist en boekhouder tot social media campagneleider en van biologisch veldwerker tot onderzoeksjournalist. Afhankelijk van jouw expertise, de sector waarin je voor een nonprofit-organisatie wilt werken en het land waar je naar wilt vertrekken, zullen je opties sterk wisselen.

Werken op het gebied van internationale samenwerking en ontwikkelingshulp

  • Heb je een specifieke werkervaring die men in het buitenland niet of niet genoeg voorhanden heeft en ben je minimaal 1 tot 3 jaar beschikbaar, dan bestaan er beperkte mogelijkheden bij organisaties die uitzending voor je kunnen regelen. Werd je vroeger vooral uitgezonden voor medisch veldwerk, tegenwoordig liggen de werkmogelijkheden wat breder maar toch vooral op terreinen als bosbouw, techniek en medische zorg. Het gaat hierbij veelal om (project) management-achtige banen waarbij van jou wordt verwacht dat je je expertise kan inzetten.
  • Hou wel rekening met het volgende om teleurstelling te voorkomen: de vraag naar vacatures bij NGO's in het buitenland is vaak veel en veel groter dan het aanbod van plaatsen en dus is er een strenge selectie. Zo moet je vaak minimaal 2 jaar werkervaring hebben opgebouwd op het gebied waarop je wordt uitgezonden. De salariëring varieert van een vergoeding van al je kosten plus redelijk tot goed salaris tot hoogstens een vergoeding van ticket, basic onderdak en maaltijden plus lokaal salaris met de eis dat je zelf actief fondsen werft voor je vertrekt.

Lees verder op joho.org voor de volgende thema's en JoHo tools:

Lees meer over werken en solliciteren in het buitenland: met o.a.

  • Welke opties voor betaalde banen zijn er?
  • Welke visa en officiele documenten heb je nodig en hoe kom je er aan?
  • Welke medische info en veiligheidsinformatie heb je nodig?
  • Hoe kom je aan een passende verzekering?
  • Wanneer of hoelang kan je beter eerst vrijwilligerswerk gaan doen?
  • Wat gaat het allemaal kosten?

Wil je in Nederland aan de slag bij een leuke stichting?